US Army Tests Advanced Robotics in Middle East

U značajnom potezu, američka vojska je započela testiranje sofisticiranog robotskog vozila na terenu na Bliskom Istoku. Nedavne vizuale koje je objavio Služba za distribuciju vizuelnih informacija Ministarstva odbrane prikazuju Ghost Robotics Vision 60, četvoronožno bespilotno kopneno vozilo (Q-UGV), koje operiše u Integrisanom centru za eksperimentisanje Crvenih pesaka u Saudijskoj Arabiji.

Opremljen najsavremenijom tehnologijom, ovaj robot ima pušku koja podseća na dizajn AR-15/M16, montiranu na kupolu koja mu omogućava efikasno angažovanje ciljeva. Predstavnik američke Centralne komande je izvestio da je Q-UGV uspešno interagovao sa više stacionarnih ciljeva tokom faze testiranja, ali nije otkrio specifične rezultate u vezi s njegovim performansama.

Ovo napredno bespilotno vozilo je prethodno istaknuto tokom operacije Hard Kill, gde je pokazalo sposobnosti koje su unapređene veštačkom inteligencijom. Povećani bezbednosni izazovi u regionu očigledno su ga pozicionirali kao ključnu oblast za evaluaciju novih odbrambenih tehnologija iz SAD.

Pored toga, portparol je naznačio da su pored Q-UGV-a, nedavno evaluirani i brojni sistemi za suzbijanje dronova u Saudijskoj Arabiji. To uključuje i raspoređivanje prototipova laserskog oružja montiranog na Stryker vozila, kako bi se procenila njihova efikasnost u stvarnim scenarijima. Američka vojska je takođe istakla svoj sistem „Dronebuster“ na nedavnim vojnim vežbama, zajedno sa uvođenjem Unmanned Long-Endurance Tactical Reconnaissance Aircraft (ULTRA) od strane vazduhoplovnih snaga za strateške misije u UAE.

Istraživanje budućnosti robotike i odbrambene tehnologije

Kako američka vojska započinje revolucionarna testiranja sa robotskim sistemima poput Ghost Robotics Vision 60 na Bliskom Istoku, postoje dragocene lekcije, saveti i zanimljive činjenice koje treba razmotriti u vezi s robotskom tehnologijom i njenim primenama. Evo nekih uvida, saveta i životnih hackova vezanih za ovaj uzbudljiv razvoj:

1. Razumevanje robotskih vozila:
Robotska kopnena vozila poput Vision 60 koriste napredne senzore i veštačku inteligenciju za navigaciju kroz složene terene i obavljanje zadataka bez ljudske intervencije. Upoznavanje sa načinom na koji ove tehnologije rade može poboljšati vaše razumevanje njihovog uticaja na odbranu i druge sektore.

2. Uloga veštačke inteligencije:
Veštačka inteligencija igra ključnu ulogu u poboljšanju sposobnosti bespilotnih vozila. Simuliranjem ljudskog suđenja i donošenja odluka, AI može značajno poboljšati reakciju i efikasnost robotskih sistema. Razmislite o istraživanju online kurseva ili tutorijala o AI, jer razumevanje ove tehnologije može otvoriti nova vrata.

3. Bezbednosne primene izvan vojske:
Iako je trenutna fokusna tačka na odbrani, mnoge tehnologije razvijene za vojne svrhe nalaze primenu u civilnim sektorima. Na primer, tehnologije dronova se sve više koriste u poljoprivredi, uslugama dostave i nadzoru. Ostanite informisani o ovim primenama, jer mogu otvoriti zanimljive karijerne mogućnosti.

4. Bezbednost i etika u robotici:
Kako tehnologija robotike napreduje, diskusije o bezbednosti, etici i regulativama postaju sve važnije. Uključite se u diskusije o etičkim implikacijama robota u ratu i sprovođenju zakona, razmatrajući kako društvo može odgovorno upravljati ovom tehnologijom.

5. Pratite razvoj:
Oblast robotike i odbrambene tehnologije se brzo razvija. Redovno pratite relevantne vesti putem vojnodifenzivnih sajtova ili tehnoloških blogova kako biste bili informisani o najnovijim napretcima i inovacijama. Razmislite o pretplati na ugledne vesti iz odbrane ili o praćenju tehnoloških blogova kako biste ostali u toku.

Zanimljiva činjenica:
Da li ste znali da upotreba bespilotnih kopnenih vozila (UGV) u vojnim operacijama može smanjiti rizik za ljudske živote? Raspoređivanjem robota za izviđanje ili angažovanje u opasnim okruženjima, vojne operacije mogu zaštititi osoblje dok efikasno ostvaruju misije.

Životni hack:
Ako ste zainteresovani za ulazak u tehnološko polje pod uticajem robotike, razmotrite unapređenje svojih veština u programiranju i mehanici. Mnogi koledži zajednice i online platforme nude kurseve koji vas mogu pripremiti za karijere u tehnologiji i robotici.

6. Poboljšanje svoje produktivnosti pomoću tehnologije:
Baš kao što američka vojska koristi tehnologiju za povećanje efikasnosti i bezbednosti, možete primeniti slične principe u svom svakodnevnom životu. Istražite alate za automatizaciju za banalne zadatke, koristite aplikacije za pojednostavljenje svog radnog toka ili investirajte u pametne uređaje kako biste stvorili efikasniji životni prostor.

Razumevajući i angažujući se sa napretkom u robotici i odbrani, možete ne samo anticipirati buduće trendove u tehnologiji već i pronaći načine da uključite neke od ovih uvida i veština u svoj život danas. Za više informacija o evoluciji tehnologija odbrane, posetite Defense.gov.

Web Story

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *